Temas:

dilluns, 14 d’abril del 2014

3.1.5 Organització.

Els Models més comuns d'organització de Bases de dades són:

  • JERÀRQUIC
Una base de dades jeràrquica, estructura els camps en nodes en una estructura jeràrquica. Els nodes són punts connectats entre si formant una espècie d'arbre invertit. Cada entrada té un node pare, que pot tenir diversos nodes fills; això sol denominar-se relació un a molts. Els nodes inferiors se subordinen als quals es troben al seu nivell immediat superior.
Un node que no té pare és cridat arrel, mentre que els que no tenen fills són coneguts com a fulles. Quan es desitja trobar un camp en particular, es comença pel topall, amb un node pare, descendint per l'arbre en direcció a un node fill.

Per exemple: Un Sistema de Reserves d'una Línia Aèria. 

El Node Pare en aquesta base de dades jeràrquica és la Ciutat de Sortida en aquest cas és (Caracas), Nodes Fills representant les Ciutats Destí que té al seu torn Nodes Fills, que són el Nombre de Vol. El Nombre de Vol tindrà també Nodes Fills, que són els Passatgers.
Limitacions de les Bases de dades Jeràrquiques
En esborrar un node pare, desapareixen també els seus nodes subordinats.Només podrà afegir-se un node fill, si existeix el node pare. Però el més significatiu és la rigidesa de la seva estructura: només un pare per fill i absència de relacions entre els nodes fills.
  • EN XARXA
Com en el cas de les bases de dades jeràrquiques, es tracta d'una organització jeràrquica de nodes, però un node fill pot tenir més d'un sol node pare (relació molts a molts). En les bases de dades en xarxa, existeixen els punters, que són connexions addicionals entre nodes pares i nodes fills, que permeten accedir a un node per vies diferents accedint al mateix en adreça descendent per les diverses branques.
La base de dades en xarxa representa una millora al model jeràrquic.
Per exemple: Els venedors destacats per distribuir determinats productes en algunes ciutats poden il·lustrar aquest model.
Cada Producte pot ser distribuït per més d'un Venedor, així mateix cada Venedor pot encarregar-se de diferents Ciutats.


  • RELACIONAL

Les ordres que pertanyen a un determinat client són identificades col·locant el camp d'identificació del client en l'ordre (camp clau de la taula de clients), la qual cosa permet enllaçar les dues taules. Aquesta organització ofereix la major flexibilitat ja que les dades s'emmagatzemen en Taules diferents, conformades així mateix per Files i Columnes. Una taula es denomina relació. En una Taula les Files contenen els Registres. Les Columnes representen els Camps. Les Taules relacionades posseeixen un camp comú, el Camp Clau, mitjançant el qual la informació emmagatzemada en una taula pot enllaçar-se amb la informació emmagatzemada en una altra.

L'accés a les dades es realitza mitjançant consultes escrites en SQL (Structured Query Language). L'Organització de Bases de dades Relacional és la més difosa en l'actualitat a causa de la seva senzillesa per realitzar operacions d'addició, eliminació i modificació en contrast amb la major rigidesa de les Organitzacions Jeràrquiques i de Xarxa.
Per exemple: En un petit negoci, es pot comptar amb una Taula de Clients i Taula de Comandes.
  • ORIENTAT A OBJECTES


Un Objecte "O.O". (Object-Oriented) és una representació detallada, concreta i particular d'un “alguna cosa”. Tal representació determina la seva Identitat, el seu Estat i el seu Comportament particular en un moment donat
Identitat: Li permet a un Objecte ser distingit d'entre uns altres i això es dóna gràcies al nom que cada Objecte posseeix.

Estat: L'estat d'un Objecte és el conjunt de valors concrets que ho caracteritzen en un moment donat, com a pes, color, preu, etc.

Comportament: Defineix un conjunt de funcions que l'objecte és capaç de dur a terme. Tals funcions poden estar relacionades entre si, modificar l'estat de l'objecte o invocar funcionalitats d'altres objectes, entre moltes altres coses més.

Una Classe es defineix com la generalització d'un objecte en particular. És a dir, una Classe representa a una família d'Objectes concrets. Podem dir que una instància d'una classe és sempre un objecte en particular.

Bases de dades Orientades a Objectes (B.D.O.O)
És una estructura relativament nova que ha suscitat gran interès. El Model de Dades Orientat a Objectes, és una adaptació per als sistemes de Bases de dades del Paradigma de la Programació Orientada a Objectes. Es basa en el concepte d'Encapsular elements de dades, les seves característiques, atributs i el codi que opera sobre ells en elements complexos anomenats Objectes.
Els Objectes estructurats s'agrupen en Classes. El conjunt de les classes s'estructura en subclasses i superclases.

Avantatges en BDOOs

Es destaca la seva flexibilitat i suport per al maneig de tipus de dades complexes.Manipula dades complexes en forma ràpida i àgilment. L'estructura de la Base de dades està donada per referències (o apuntadors lògics) entre Objectes.

Possibles Desavantatges de la BDOOs

La immaduresa del mercat de BDOO constitueix una possible font de problemes pel que ha d'analitzar-se amb detall la presència al mercat del proveïdor per adoptar una línia de producció substantiva.
És la falta d'estàndard en la indústria Orientat a Objectes.
                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada