Temas:

dilluns, 14 d’abril del 2014

2.2.2.- Eines bàsiques del sistema operatiu.



CONÈIXER L’ENTORN DEL SISTEMA OPERATIU.

  1. L’escriptori és tota la superfície visible de la pantalla, on apareixen diferents elements, com icones, carpetes, el botó d’inici i la barra d’eines.
  2. La barra d'eines, normalment situada a la banda inferior de la pantalla, permet accedir de manera ràpida al programari més utilitzat o bé als elements de configuració del sistema.
  3. Els menús són el conjunt d’opcions que ens permeten activar les diferents funcions i la configuració d'un programari. Se solen trobar a la part de dalt de les finestres.
  4. Una finestra és una àrea rectangular de la pantalla sobre la qual es desenvolupa una aplicació. Representa visualment la informació del programari.
  5. Una icona és la representació gràfica del programari, que serveix com a punt per executar-lo.

L’escriptori

El primer que visualitzem quan connectem el nostre ordinador és la interfície gràfica del sistema operatiu, amb la qual interactuarem. Tota la superfície visible de la pantalla és el que anomenem escriptori, i és on apareixen els diferents elements, com icones o carpetes, el botó d’inici i la barra d’eines.
Hem d’entendre l’escriptori com una metàfora d'un escriptori real on tenim els programes i carpetes que fem servir, representats per icones, tal com tindríem a la nostra taula de treball real tots els nostres estris i carpetes a l’abast. Així, per exemple, si volem desfer-nos d’un document, arxiu o carpeta que ja no ens interessa, només caldrà que l’arrosseguem fins a la paperera de reciclatge per eliminar-lo. En definitiva, es tractaria d’una acció similar a la d’agafar el paper de la nostra taula de treball i llençar-lo a la paperera.
L’escriptori sol ser un reflex personalitzat de cada usuari, és a dir, podem personalitzar-lo i adaptar-lo segons la nostra forma de treballar i les nostres preferències. Així, podem trobar escriptoris amb un fons pla i d’altres molt decorats amb gràfics, escriptoris amb moltes icones i carpetes i d’altres gairebé sense carpetes, etc.
També cal tenir en compte que els escriptoris disposen d’una sèrie de zones amb funcions especials, con ara les barres d'eines, els menús o determinats complements, que tot seguit comentem. 

La barra d’eines

La barra o barres d'eines permeten accedir de manera ràpida, des de l’escriptori, al programari més utilitzat o bé als elements de configuració del sistema.
La barra d’eines sol situar-se a la part inferior de la pantalla, tot i que la podem col.locar en d’altres ubicacions, segons les nostres preferències. També pot contenir informació, com ara l’hora, la disponibilitat de les connexions, l’estat de la bateria (si treballem amb un ordinador portàtil) o les finestres que en aquell moment tenim obertes al sistema.
A Windows, i en algunes distribucions de Linux, trobem un botó d’Inici que fa de punt d’entrada a tot el programari de què disposa el sistema, i també de punt de sortida, per apagar l’equip. Sol estar situat a la banda esquerra de la barra inferior de l’escriptori.

Els menús

Els menús són el conjunt d’opcions que ens permeten activar les diferents funcions i la configuració d'un programari. Els menús se solen trobar situats a la part de dalt de les finestres. Si n’obrim una, ho podrem comprovar.
Ara bé, cal dir que alguns sistemes operatius, com ara Linux i també Mac Osx, tenen el menú a la part de dalt de l'escriptori i no a la finestra, com és el cas de Windows.


Les finestres i icones

Una finestra és una àrea rectangular de la pantalla sobre la qual es desenvolupa una aplicació. Podem dir que les finestres del sistema operatiu són quelcom semblant a la representació visual de la informació que el programari ens ha de donar com a usuaris.
Es diu que una finestra està activa quan ens trobem treballant, en aquell moment en concret, amb l’aplicació a la qual està associada. 
Hi ha uns controls bàsics comuns a totes les finestres, com ara el botó de maximitzar (en seleccionar-lo, fa augmentar les mides de la finestra fins a ocupar tota la pantalla); el botó de minimitzar (en prémer-lo, redueix la pantalla a un botó ubicat a la barra d’eines, sense tancar l’aplicació); el botó de restaurar (restaura la finestra a les mides anteriors); i el botó de tancar (tanca la finestra). També trobem un altre control bàsic, les denominades barres de desplaçament (vertical i horitzontal), que ens permeten veure tot el contingut de la finestra, en el cas que sigui massa petita.
Cal tenir en compte que alguns sistemes com ara Windows i alguns Linux tenen els elements de control de finestres a la dreta, i altres, com ara Mac OsX i alguns Linux, a l'esquerra.

Per la seva banda, una icona és una representació gràfica del programari, algunes més encertades que altres, i serveix com a punt per executar el programari; és a dir, en prémer una icona determinada, se’ns executarà el programa que aquesta icona tingui associat, ja sigui convertint-se en un document, en una finestra, etc.
Cal tenir en compte que molts dels elements de l'escriptori que hem comentat (les barres, els menús, les finestres i les icones) es poden personalitzar a gust de l’usuari.




APLICACIONS BÀSIQUES DEL SISTEMA OPERATIU

Els sistemes operatius presenten una sèrie d’aplicacions auxiliars que ens permeten realitzar accions bàsiques, com ara escriure, dibuixar, modificar una imatge o jugar, entre d’altres.

Entre aquestes aplicacions trobarem:
  • Editor de text o bloc de notes
  • Calculadora
  • Editor i tractament de dibuixos i imatges
  • Navegador web
  • Reproductor multimèdia
  • Jocs

Els sistemes operatius presenten una sèrie d’aplicacions auxiliars que ens permeten realitzar accions bàsiques, com ara escriure, dibuixar, modificar una imatge o jugar, entre d’altres. A continuació veurem com podem utilitzar-les. A Windows, alguns d’ells es troben a la carpeta d’accessoris, i a Linux, dins del menú d’aplicacions i accessoris. 

Emprar l’editor bàsic de text o bloc de notes.

Si volem crear un text senzill, Windows compta amb un editor de text, el WordPad. Linux l’inclou com a Editor de text. Permet crear text amb format de caràcters i paràgrafs i definir tabulacions, entre d’altres coses. Crearem el text i en seleccionarem la part a la qual volem donar un format determinat.
A la barra d'eines, seleccionarem el format que volem, com ara tipus, mida i color de la lletra, tabulacions, etc. Finalitzat el text, el desarem al lloc on vulguem tot prement el botó desar. 

Emprar la calculadora

A Windows es pot seleccionar el tipus de calculadora, de tipus bàsic o bé científica, al menú 'veure'. El funcionament és com el d’una calculadora normal. 

Emprar l’eina bàsica de dibuix i tractament d’imatges


Linux incorpora una sèrie de programes de dibuix i d’imatges complets. Windows disposa de l’aplicació Paint, que permet retocar imatges i dibuixos i crear-ne d’altres de senzills. Inclou una caixa d’eines i una paleta de colors. 

Emprar el navegador web

A Linux, el navegador web normalment incorporat per defecte és Firefox, i  disposa de Thunderbird com a correu electrònic. A Windows, el navegador per defecte és Internet Explorer, i té Outlook com a correu electrònic. Es pot descarregar el navegador Firefox a Windows. Aquest navegador té més aplicacions per descarregar i és més segur.
Per veure continguts o aplicacions realitzades amb el programa Flash (animacions), Quicktime (video), Java (aplicacions) o Acrobat reader (text), cal descarregar els plugins que permeten visualitzar-los.
A la barra d'eines, seleccionarem el format que volem, com ara tipus, mida i color de la lletra, tabulacions, etc. Finalitzat el text, el desarem al lloc on vulguem tot prement el botó desar. 

Emprar el reproductor multimèdia i la gravadora de so

Windows incorpora  una grabadora de so a l’opció d’entreteniment. Per utilitzar-la , hem de tenir  un micròfon i una targeta de so.
També disposa d’un reproductor multimèdia que reprodueix video, música o animacions.
Els diferents arxius de vídeo i àudio estan codificats. Per tant, necessitarem còdecs o programes que permetin comprimir i descomprimir els arxius digitals. Aquests programes realitzen algoritmes de compressió. A vegades, segons el reproductor que utilitzem, no es disposa del còdec necessari per descomprimir l’arxiu. Un altre programa que permet reproduir tot tipus de formats de vídeo es Videolan.
A Linux trobem eines per escoltar musica i veure vídeos de diferents formats. 

Emprar els jocs incorporats al sistema operatiu

Els dos sistemes operatius incorporen jocs que es poden jugar de manera directa, però de vegades també permeten la connexió per Internet per jugar amb més jugadors. Hi podem trobar el Backgamond, el Buscamines, la Carta blanca, el Solitari, entre d’altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada